De ligging van Koerdistan, op het punt waar het Ottomaanse en het Perzische rijk elkaar ontmoeten, zorgt ervoor dat de Koerden zich al
eeuwenlang in conflictgebied bevinden. Al in de 17de eeuw klaagt de Koerdische dichter Ehmed-e Xani de lamentabele toestand van de Koerden aan. Na de WOI, als het Ottomaanse rijk uiteenvalt, komt er voor het eerst een echte Koerdische nationale beweging op gang om te strijden voor de rechten van de Koerden.

Toch is de Koerdische kwestie vandaag de dag nog steeds niet opgelost. Integendeel, de relatieve autonomie die Iraaks Koerdistan kent sinds de inval van de Amerikanen in 2003, inspireert heel wat Koerden in Turkije, Iran en Syrie alsook de diaspora-Koerden in de rest van de wereld om hun rechten heviger dan ooit te verdedigen met alle nieuwe “wapens” die de moderne tijd daarvoor ter beschikking stelt.

kurdpeace

In het kader van het vak ‘Politiek van de Globalisering’ willen 6 studenten van de master na master Conflict & Development er via deze blogs op ingaan hoe de Koerdische kwestie in de 21ste eeuw beslecht wordt. Wat bedoelt men eigenlijk met Koerdistan? Wie is er betrokken in het conflict? Welke eisen worden er gesteld? Welke nieuwe methodieken worden er aangewend?

Wieke, Ulka, Elien, Charles, Bartelijne en Barbara

Plaats een reactie